Een betere wereld

Concept of environmental conservation in the garden for children.

Tijdens Advent verlangen we naar een betere wereld, waarin Jezus voor iedereen zichtbaar wordt. Door Kerst heen verlangen we naar Zijn komst; als Zijn Koninkrijk definitief doorbreekt en zichtbaar wordt.

Om het met de titel van een boek van Tomáš Halík te zeggen: dat gaat Niet zonder hoop. Want laten we eerlijk zijn: als we alleen zien wat voor iedereen zichtbaar is – ook voor ons – dan zou je eraan gaan twijfelen; aan dat Koninkrijk dat er al is en nooit meer weggaat. Welnee; hoor ik overal om me heen zeggen. God bestaat niet. Kijk maar naar wat er om je heen gebeurt!

Jezus kwam om licht te brengen in deze wereld; het licht van de liefde waarover we in 1 Korintiërs 13 lezen. Zonder liefde gaat hoop verloren. Wie van Jezus houdt – meer dan van alles wat je hier beneden bindt – leert hopen op een toekomst die nooit meer stopt.

Ik heb nooit zoveel met Kerstmis gehad. Zo’n nietszeggende boom midden in je kamer en vooral verplichtingen en weinig tot je recht komen. Met Advent daarentegen heb ik wel wat. Want waar we met kerst door de bomen Jezus niet meer zien, vraagt advent uitdrukkelijk aandacht voor de komst van Jezus; voor de God die mens werd. Zo leefde dat in mijn hoofd, maar ik denk dat ik dat nog nergens op ‘papier’ geschreven heb. Toen iemand in onze gemeente vroeg of ik de overdenkingen voor een advent kalender wilde schrijven, hoefde ik daar dus niet lang over na te denken. En zie hierboven (en in twee vorige blogs op 6 en 13 december 2020) het resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.