De Camino naar Santiago de Compostella in etappes

In 1993 begon ik aan een avontuur waarvan ik niet wist waar ik echt aan begon. In eerste instantie was het namelijk de bedoeling om in 3 etappes van Den Helder naar Boulogne-sur-Mer te lopen (langs wat toen nog de ‘LF1a – Noordzeeroute’ was). Maar ik strandde in 1995 in Ypres en kwam nooit aan in Boulogne.

Toen ik in 2012 overspannen thuis zat en me in februari alleen terugtrok in een huisje langs de Moezel (dichtbij Traben-Trarbach) bedacht ik dat ik dat sporadische alleen-zijn wel heel erg gaaf vond en ik besloot het jaar daarna – om een lang verhaal kort te maken – om mijn tocht in Ypres verder te lopen, maar het doel te verleggen naar Santiago de Compostella. Sindsdien ben ik daarheen over mijn eigen Camino onderweg.

Hieronder ben ik begonnen met het verzamelen van foto’s en korte indrukken vanaf de Camino (daarbij ben ik onderaan begonnen bij Etappe 9). Deze tocht is belangrijk voor me; merk ik. De komende tijd zal ik voor dit verhaal verder teruggaan in de tijd. Er volgt dus meer…

De overzichtskaart van de hele route heb ik onderaan de pagina toegevoegd. Die kun je in meer detail ook bekijken op https://alltrails.com

1993 en 1994 – Van Den Helder naar Hoek van Holland

Etappe 1 – 1993 en 1994 – Den Helder – Orléans

Ik wist nog niet of ik wandelen leuk vond toen ik hieraan begon, maar al snel bleek dat ik het jaar daarna nog een keer wilde. Het eerste jaar liep ik van Zandvoort tot Scheveningen samen met een groep vrienden. Het jaar daarna liep ik met Peter van Zandvoort naar Hoek van Holland. En ik wilde meer.

1995 – Van Hoek van Holland naar Vlissingen

Etappe 2 – 1995 – Hoek van Holland – Vlissingen

Omdat Peter eerder ook al een deel van de route had meegelopen, besloten we de hele 2de etappe ook samen te wandelen (met een tent op onze rug). Deze etappe voerde over de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden.

1996 – Van Vlissingen naar Ypres (B)

Etappe 3 – 1996 – Vlissingen – Ypres (B)

In 1996 liep ik (voor een deel samen met Tonny en Ineke) de – wat ik had gepland – laatste etappe van ‘LF1a – Noorzeeroute’ naar Boulogne-sur-Mer. Maar ik overschatte mijn mogelijkheden en de afstand Vlissingen – Brugge haalde ik wel, maar moest ik bekopen met een overbelast lichaam. Daarom reed ik vanuit Heuvelland met Tonny en Ineke via Gent naar Nederland.

2015 – Van Ypres (B) naar Bertangles (F)

Etappe 4 – juni 2015 – Ypres (B) – Bertangles (F)

Na een overspannen periode thuis besloot ik om mijn wandeling (die ik vanaf 1995 had ondernomen over de ‘LF1A – Noorzeeroute) naar Boulogne-sur-Mer voort te zetten en een ander doel vast te stellen: Santiago de Compostella. Ik startte waar ik in 1996 was gebleven:

2017 – Van Amiens naar Freneuse

Etappe 5 – augustus 2017 – Amiens – Freneuse

Soms komt van plannen niet veel terecht en tijdens deze Camino was dat inderdaad het geval. Een blessure (een klein blaartje dat ontstak en me echt in de weg ging zitten) in Gournay-en-Bray dwong me tot een extra rustdag. En het was mazzel dat ik de dag erna verder kon. De extra nacht haalde ik in door de laatste etappe extreem vroeg te starten en niet meer bij het eindpunt op een camping te gaan staan. Maar het lukte.

2018 – Van Bonnières-sur-Seine naar Châteaudun

Etappe 6 – augustus 2018 – Bonnières-sur-Seine – Châteaudun

Na de blessure van het jaar ervoor had ik mijn Camino wat defensiever gepland. Met een rustdag in Chartres (waar ik mooie herinneringen aan bewaarde) was ik weer een week onderweg en liet ik het eenzame Noorden van Frankrijk definitief achter me.

2019 – Van Châteaudun naar Tours

Etappe 7 – juli 2019 – Châteaudun – Tours

In juli 2019 trok ik na een start in Parijs van Châteaudun naar Tours (met een rustdag in Montoire-sur-Loir). Het was een mooie tocht die Jo-Anne en ik afsloten met 2 dagen Versailles/Parijs:

2020 – Van Tours naar Orléans

Etappe 8 – augustus 2020 – Tours – Orléans

In 2020 trok ik met lichte bepakking en zonder rustdag 5 dagen uit voor de 8ste etappe. Die voerde volledig langs de Loire. Deze keer had ik geen tentje op mijn rug, maar ontmoette ik onderweg Jo-Anne, mijn vrouw, en haalde zij me op, aten we heerlijk in een stad in de buurt en pikten we een hotel.

2021 – Van Orléans via Vézelay naar Autun

Etappe 9 – juni/juli 2021 – Orléans – Vézelay – Autun

In 2021 trok ik voor het eerst 14 dagen uit voor de 9de etappe. Die voerde nog 100 km langs de Loire, maar na 5 wandeldagen boog ik af naar het Oosten om het prachtige dorpje Vézelay aan te kunnen doen. Na een rustdag startte een laatste etappe door de Morvan naar Autun.

2022 – Van Autun via Taizé naar Cluny

Etappe 10 – Camino – Etappe 10 – Autun – Cluny (mei 2022)

In 2022 wandelde ik maar een paar dagen en nam ik twee rustdagen in Taizé. Op de laatste dag liep ik nog naar Cluny waarbij ik alvast een voorproefje kreeg van wat me volgend jaar qua hoogteverschillen te wachten staat.