Mijn blogs op theologie.nl

Blogs op theologie.nl

De afgelopen jaren schreef ik als gastblogger een aantal ‘recensies’ op de site van wat toen nog ‘Boekencentrum’ was (ondertussen gefuseerd met KOKBoekencentrum). Die blogs heb ik ook als blog op mijn eigen website geplaatst, maar hieronder vind je deze blogs met verwijzing naar theologie.nl in een overzicht bij elkaar.

Margriet van der Kooi – Verdriet is een werkwoord

25 april 2014 – Je kent het gevoel zelf misschien ook wel: dat je van verdriet niet meer weet welke kant het op moet. Waar je ook kijkt, waar je jezelf ook heen wendt: altijd maar dat verdriet en er lijkt geen verandering in te komen. Dat is meteen de boodschap die je vanaf de voorkant van het boekje ‘Verdriet is een werkwoord‘ van Margriet van der Kooi tegemoet komt. Verdriet gaat niet meer weg; dat slijt niet; verdriet verwerk je niet door een vastgesteld aantal stappen; dat blijft maar doorgaan.

Naar de kerk, moet dat nou leuk zijn?

6 december 2012 – ‘Gebeurt er nog iets?‘ was de titel van een boekje van ir J. van der Graaf dat ik jaren geleden kocht, maar nooit helemaal gelezen heb. Ondertussen is de titel sprekend en in combinatie met het thema ‘Zonder kerkgang ben je verloren‘ van het laatste nummer van Kontekstueel roept dat bij mij een heleboel vragen op.

Lody van de Kamp – Dagboek van een verdoofd rabbijn

11 mei 2012 – Nu Lody van de Kamp zich niet meer hoeft te verschuilen achter een personage in zijn romans en hij kritisch en eerlijk durft te kijken naar eigen beweegredenen en open op tafel durft te leggen wat de discussie over onverdoofd slachten met hem en zijn lotgenoten doet, ben ik erg geschrokken.

Lieske Keuning – Ze dachten dat het psychisch was, Het verhaal van Nienke

25 april 2012 – Op eerste pinksterdag 2010 verongelukte Tonio, de zoon van A.F.Th. van der Heijden en hij schreef daarover het boek Tonio, Een requiemroman. Ik schreef er een blog over: ‘De dood kan zo hard, kaal en leeg zijn‘. Het boek verpletterde me, omdat het ondraaglijk was om de pijn van een schrijver zo op papier te zien staan. En het confronteerde me met de vraag hoe het verhaal over Tonio geschreven zou zijn door een man die een levenslange relatie met God gehad zou hebben.

Toen ik die vraag voorlegde aan een medewerker bij Boekencentrum, raadde hij mij het boek Ze dachten dat het psychisch was van Lieske Keuning aan. Lieske is/was de moeder van Nienke. Halverwege 2005 klopte Nienke bij haar moeder aan met barstende hoofdpijn; 32 jaar oud.

Rudi te Velde (red.) – Pascal als religieus denker

29 februari 2012 – Ik weet niet of Bonhoeffer Pascal heeft gekend, maar in zijn terminologie zou hij zeker niet – zoals Rudi te Velde doet – ‘Pascal als regiligieus denker’ hebben gekenschetst. In de context van vandaag schijnt religieus echter nog meer in te zijn dan toen en als Te Velde in zijn inleiding een religieus denker definieert als “de proteststem… [die aandacht vraagt voor] de ervaring van ontzetting waarin de mens geconfronteerd wordt met zijn conditie”, dan kan ik daarmee leven.

Een open brief aan (s)prekers en hoorders; aan kerkenraden

6 februari 2012 – Naar aanleiding van de bespreking van het boek Marginaal en missionair van Wim Dekker schreef ik een open brief aan iedereen die een mening heeft over de kerk en daarvan afhankelijk is.

Wim Dekker – Marginaal en missionair (stellingen bij deel III)

4 januari 2012 – In de kerk bespraken we het boek Marginaal en missionair van Wim Dekker. Voor elke kring maakte ik er stellingen bij. In dit deel de stellingen bij de laatste kring.

Wim Dekker – Marginaal en missionair (stellingen bij deel II)

18 november 2011 – In de kerk bespraken we het boek Marginaal en missionair van Wim Dekker. Voor elke kring maakte ik er stellingen bij. In dit deel de stellingen bij de tweede kring.

Wim Dekker – Marginaal en missionair (stellingen bij deel I)

4 oktober 2011 – In de kerk bespraken we het boek Marginaal en missionair van Wim Dekker. Voor elke kring maakte ik er stellingen bij. In dit deel de stellingen bij de eerste kring.

James Kennedy – Stad op een berg, De publieke rol van protestantse kerken

28 september 2011 – Wim Dekker is in zijn Marginaal en missionair uitgesproken over het boek van Kennedy: de contrasterende gemeenschap als doel (met onderliggend programma) ziet hij niet zo zitten. Een hoofdstuk later constateert hij zelfs dat die contrasterende gemeenschap zomaar de consequentie zou kunnen zijn van mensen die met lege handen samenkomen rondom de bemiddeling van de genade door woord en prediking.

Tot zover Dekker. Kennedy heeft daar een andere mening over.

De verwachting voorbij volgens Wim Dekker

1 september 2011 – Met ‘Marginaal en missionair’ schreef Wim Dekker een prachtig boek. In eerste instantie klinkt zijn boodschap traditioneel en onder doeners zal hij niet populair zijn. Toch had ik het gevoel dat ik met dit boek goud in handen had voor een krimpende kerk. Samenvattend zou je kunnen zeggen dat niet wat wij doen ertoe doet voor de kerk, maar dat wij in afhankelijkheid ontvankelijk worden voor de weg die God gaat met Zijn Kerk. We moeten het, zegt Dekker, van de verwachting hebben dat God wonderen kan doen; ook vandaag.

Theo de Boer – De God van de filosofen en de God van Pascal, Op het grensgebied van filosofie en theologie

10 mei 2011 – Op donderdag 16 december 2021 overleed één van mijn leermeesters: Theo de Boer. Hij werd 89 jaar. Ger Groot schreef een necrologie in NRC waarin ik veel herken: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/12/21/theo-de-boer-zocht-naar-poezie-in-de-filosofie-a4071650. In 2011 dacht ik op theologie.nl terug aan wat hij voor mij betekende.

A. van de Beek – Te veel gevraagd? Israël in het christelijk denken

1 november 2010 – Van Van de Beek heb ik ondertussen een heel rijtje in de boekenkast staan. Telkens grijp ik er in gedachten of daadwerkelijk op terug; steeds weer de moeite waard om me in te verdiepen. Ja, Van de Beek blijft me uitdagen.

In 2010 las ik zijn Te veel gevraagd? en heb ik dit boek vertaald naar stellingen.

Lijden: een kwestie van leiden of geleid worden

21 oktober 2010 – In 2010 bestond Johannes Calvijn, het dispuut van de C.S.F.R. in Delft waar ik ooit lid van was, 60 jaar en vierde hij het XII-de lustrum o.a. met een lustrumbundel. Voor die bundel schreef ik een artikel over het lustrumthema De onrechtvaardige God.