Mijn blogs op Mozaïekblog

Blogs op mozaïekblog.nl

De afgelopen jaren schreef ik als gastblogger een aantal ‘recensies’ op de site van wat toen nog ‘Boekencentrum’ was (ondertussen gefuseerd met KOKBoekencentrum). Die blogs heb ik ook als blog op mijn eigen website geplaatst, maar hieronder vind je deze blogs met verwijzing naar mozaiekblog.nl in een overzicht bij elkaar.

De grote verwarring

12 april 2011 – De witte revolutie heeft ‘Twee broers en een meisje met geel haar’ van Gert-Jan Segers ondertussen ingehaald. Dat gebeurt vaker met fictie en in dit geval geeft het nog meer kleur en actualiteit aan de mensen die voorbijkomen in dit boek. Eigenlijk draait hem om de grote verwarring die al jaren gaande was in Egypte. Die verwarring ontploft, als 9/11 plaatsvindt. Segers kon het als geen andere Nederlander vanuit zijn woonplek in Caïro volgen en heeft dit gebeuren verwerkt tot een mooie roman die inzicht geeft in de cultuur aldaar.

Thuis is niet alles, maar wel veel

23 maart 2011 – De witte revolutie heeft ‘Twee broers en een meisje met geel haar’ van Gert-Jan Segers ondertussen ingehaald. Dat gebeurt vaker met fictie en in dit geval geeft het nog meer kleur en actualiteit aan de mensen die voorbijkomen in dit boek. Eigenlijk draait hem om de grote verwarring die al jaren gaande was in Egypte. Die verwarring ontploft, als 9/11 plaatsvindt. Segers kon het als geen andere Nederlander vanuit zijn woonplek in Caïro volgen en heeft dit gebeuren verwerkt tot een mooie roman die inzicht geeft in de cultuur aldaar.

Over het goede dat onherstelbaar beschadigd lijkt

4 december 2010 – Joke Verweerd schreef met Stuifzand een goed verhaal. De wisselende perspectieven op hetzelfde verhaal zijn verdiepend, maar tellen te objectief op als 1 + 1 = 2. Verschillende perspectieven scheppen meestal verwarring – is mijn ervaring – omdat een ieder zijn of haar belang heeft bij het verhaal. Van die laatste verdiepingsslag maakt Joke Verweerd geen gebruik; dat had het verhaal nog beter kunnen maken. Wat zou het verhaal van Jan – die zelfmoord heeft gepleegd als de verhalen in het boek worden verteld – bijvoorbeeld hebben verteld? Dat neemt niet weg dat het verhaal een spiegel voorhoudt die confronterend kan werken. Dat maakt Stuifzand tot een aanrader.

De man in het zwart over de man in het wit

26 november 2010 – Johnny Cash heeft met “De man in het wit” een mooie roman over Saulus van Tarsus geschreven. Soms blader je – benieuwd naar het verhaal – verder, omdat de theologische delen van het boek weinig nieuws toevoegen aan de diepte van met name de eerste helft van het boek. Door de combinatie van verhaal en nawoord leer je de Johnny Cash van vroeger kennen; de man van de teksten over diep verlorenheid en smeken om redding. Jammer dat hij het tweede gedeelte van het boek niet heeft durven laten liggen tot het einde van zijn leven. Ik ben ervan overtuigd dat dit de impact van het tweede gedeelte had verdiept.

Moge de Eeuwige u verhoren op de dag van nood

6 oktober 2010 – Lody van de Kamp schreef met Alleen een stylistisch niet volmaakt verhaal, maar de kracht van het verhaal zelf doet je deze onvolkomenheden vergeten. Ik wist het al: lijden vernietigt levensvreugde. En ik dacht: dat valt te overwinnen door je slachtofferrol op te geven. Maar nee: mis. Zo gemakkelijk is het allemaal niet.