Newsboys – Born Again

Newsboys – Born Again (2011)

Met Michael Tate aan het roer is er echts iets omgegaan bij Newsboys. De aansluiting bij de dagelijkse werkelijkheid en de directe herkenbaarheid die daardoor ontstond (de muziek van My Friend Jesus maakte me nieuwsgierig en de tekst lezend herkende ik met een schok hoe ik me wel eens voel en gedraag tegenover mijn naaste; zie mijn blog van toen over In the Hands of God). Go (2006) en In the Hands of God (2009) waren toppers van ongekende hoogte. De bijzondere stem van Peter Furler, de professionele muziek en de herkenbare teksten en hun fantastische optreden op Flevo 2007 waren voor mij een goede reden om fan te worden van Newsboys. Ik werd destijds zeg maar van het veld geblazen en met mij vele anderen.

Het optreden op Flevo 2009 vond ik teleurstellend en naar deze nieuwe plaat van een nieuwe Newsboys keek ik met gemengde gevoelens uit. De Sampler die Newsboys dit voorjaar uitbracht met 5 nummers die ook op hun upcoming album Born Again (heel stout gedownload, omdat’ie in Nederland anders niet te krijgen was) voor zouden komen, vond ik teleurstellend (vooral tekstueel niet af), maar nu het hele album er ligt (voorlopig sinds gisteren alleen digitaal in Europa via iTunes en volgende week dinsdag pas in Amerika). ben ik toch enthousiast.

Het hele album heeft een professionele uitstraling. Je hoort dat de Newsboys en Michael Tate er al heel wat jaren in de scene op hebben zitten. Hoofdzakelijk uptempo nummers worden af en toe toch afgewisseld door een rustiger nummer (bijvoorbeeld Build Us Back met ook een mooie tekst; voor alle lyrics kun je meelezen op de website van New Release Tuesday). Als ik de teksten lees, staat het allemaal wat verder van het dagelijkse leven af dan we gewend waren van de Newsboys met Peter Furler. Iedereen kon een deel van die teksten meemaken, maar met de uitdrukkelijk christelijk georiënteerde muziek van de nieuwe teksten denk ik dat die link meer naar de achtergrond is verdwenen.

Dat neemt niet weg dat de muziek van Born Again naast de triomf van Mighty to Save (wat is dat toch een heerlijk nummer!) en Impossible vooral kiest voor het geloof in een gebroken wereld. On Your Knees is daar een prachtig voorbeeld van, maar ook Born Again (de muzikaal gezien prachtige opener van het album) en Build Us Back mogen er wat dat betreft zijn. Ook voor christenen spreekt het leven niet vanzelf en velen zullen zich daarom herkennen in muziek en tekst van deze nieuwe plaat van Newsboys.

Born Again heeft wat mij betreft niet de kracht van zijn voorganger In the Hands of God, maar mag er best zijn. Het karakter van de teksten is verschoven (en zal daardoor voor minder mensen herkenbaar zijn). Ondanks dat is deze plaat wat mij betreft de moeite waard om te luisteren, opnieuw te luisteren (wat ik nu al meerdere keren heb gedaan) en de teksten tot je door te laten dringen. Een 8- zou ik zeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.