Cees Nooteboom – ’s Nachts komen de vossen

Cees Nooteboom - 's Nachts komen de vossenWandelend van Bergen op Zoom naar Nispen (met een snifje België; voor mijn bespreking van deze tocht zie onderaan het artikel in Trouw) las ik op een bank met uitzicht op het rijke leven van een golfbaan het eerste verhaal uit deze bundel. De eerste spetters regen vielen naar beneden, maar voor een goed verhaal blijf je nog even zitten. Ik herkende de melancholieke stijl van een eerder boek van Nooteboom (‘Allerzielen’) en het las als een trein.

Op pagina 18 legde ik een ezelsoortje. Een vriendschap (of liefde, zoals in het verhaal van Nooteboom) kan zomaar verwateren. Je houdt het een paar jaar vol om brieven te schrijven en dan ineens… Zij schrijft niet meer of jij doet het niet meer en de liefde is over en voorbij. Zonde. Vaak wijd je er nog een gedachte aan; van spijt of met een vleugje schuldgevoel; maar onvoldoende om er iets mee te doen.

Gek is dat eigenlijk. Dat zo’n gevoel zo universeel is dat iemand daar een verhaal aan wijdt. Ik ben benieuwd naar de andere verhalen…

Dit bericht werd op 24 maart 2009 geschreven door Karel J. van der Lelij
Onderwerpen: ,
Categorieën: Boeken, Sport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

COMMENTS

    […] Nederland en België (met culinaire afsluiting in – hoe kan het anders – België; zie mijn blog over die wandeling) was ik benieuwd naar de andere verhalen in deze nieuwste bundel van Cees Nooteboom. Soms waren die […]

    Beantwoorden
    17 september 2011 at 19:27

https://lelij.com leeft op WordPress , het thema Adventure van Eric Schwarz en Mailchimp

https://lelij.com – Een blog van Karel J. van der Lelij

Altijd kritisch en betrokken