Rebecca St. James – I Will Praise You

Rebecca St. James – I Will Praise You (2011)

In Jaargang 11, nummer 58 (augustus 2011) van het magazine voor tienerleiders, docenten en ouders ‘Plugged-In‘ stond dan eindelijk mijn eerste muziek-recensie ‘zwart op wit’:

Recensie van 'I Will Praise You' van Rebecca St. James in Plugged-In
Rebecca St. James – I Will Praise You – Recensie in Plugged-In

Eerder blogde ik op 7 juni 2011:

Het was lang wachten op de nieuwe Rebecca St. James. Na de laatste ‘Alive in Florida‘ (2007) werd het muzikaal stil rond iemand die ik als artiest de afgelopen jaren steeds meer was gaan waarderen. En hoewel haar optreden tijdens XNoizz Flevo Festival 2009 inspirerend aanvoelde, was het dan ook een lichte teleurstelling dat zij weinig nieuwe muziek liet horen.

En toen lag daar afgelopen voorjaar ineens ‘I Will Praise You‘. Na de Easy Listening (met een vleugje Rock) op de eerste platen ‘God‘ (1996) en ‘Pray‘ (1998) wandelt Rebecca met deze plaat verder op het pad dat zij met de platen ‘Transform‘ (2000) en ‘If I Had One Chance to Tell You Something‘ (2005) had gekozen. ‘I Will Praise You‘ is een kruising tussen die platen en haar Worship-albums en daarmee heeft ze wat mij betreft geen verkeerde keuze gemaakt. Daarmee is ‘I Will Praise You‘ – hoewel ‘If I Had One Chance to Tell You Something‘ de absolute topper blijft – opnieuw een plaat geworden die goed in het gehoor ligt en kleine verrassingen brengt.

En – ik had het via Facebook al voorbij zien komen – bij veel van de nummers speelt naast andere artiesten ook Stu G mee; de voormalige gitarist van Delirious? die samen met anderen de nieuwe band One Sonic Society is begonnen en ook op deze plaat meespeelt. Hij heeft er wellicht zijn stempel niet op kunnen drukken; toch een goede keuze van Rebecca!

Zoals altijd zijn de teksten op de plaat helder en ongecompliceerd en deze keer wordt dat nog eens versterkt doordat boven elk lied wordt verwezen naar een tekst in de Bijbel. Alleen bij het nummer ‘Almighty God‘ (een cover van het bekende nummer van One Sonic Society) is het even interpreteren voordat de betekenis tot je doordringt.

Maar over de nummers ‘In a Moment‘, ‘When the Stars Burn Down (Blessing and Honor)’ en ‘You Hold Me Now‘ kan geen enkele twijfel bestaan; daarin bezingt Rebecca de heerlijke schoonheid van een leven in de nabijheid van God die na deze tijd zal komen. De muziek van ‘In a Moment‘ is lekker stevig en nodigt uit om naar hartelust mee te zingen. Eindelijk overwinning! ‘When the Stars Burn Down (Blessing and Honor)‘ is het rustige nummer dat kenmerkend is voor de afwisselende muziek van Rebecca; op het juiste moment; en ook daar de lofprijzing en het verlangen om van aangezicht tot aangezicht met Hem te leven!

Maar zelfs in die liederen klinkt het door dat de tegenstelling groot kan zijn: “He will wipe our eyes dry…”. Over de pijn en het verdriet, die daar in een tussenzinnetje worden genoemd, zingt Rebecca ook in het prachtige en eerste titelnummer ‘I Will Praise You‘. Juist in dat nummer gaat het over de pijn en het verdriet, waar Rebecca St. James in haar eigen leven ook mee te maken heeft. Ze ziet die pijn; ze voelt het; en het beangstigt haar! Eigenlijk zou het nummer daarom ook ‘And Yet I Will Praise You‘ moeten heten, want tegen de verdrukking in zingt Rebecca dat zij een stem hoort die haar “Peace Be Still” influistert. Ondanks de stormen die door je leven heen kunnen razen, ondanks tegenslag en soms hoge kosten, is God mijn lofprijzing meer dan waard. En telkens opnieuw klinkt daarom het refrein met “I will praise You”. Die tegendraadsheid zit ‘m ook in de melodielijn en daarmee vind ik dit nummer vooral muzikaal het mooiste dat ik op de plaat heb aangetroffen. Met de cover van het bekende lied ‘You Never Let Go‘ van Matt en Beth Redman zingt Rebecca nogmaals over die tegenstelling. Eigenlijk brengt ze daar het ‘[And Yet] I Will Praise You‘ in de muzikaal iets minder uit de verf komende praktijk.

Maar het positieve gevoel over de plaat komt terug bij het lekkere rythme van het positieve lied ‘Shine Your Glory Down‘, waarin Rebecca ook de positieve kanten van het leven voor het voetlicht brengt: “When I love, Father, love through me. Die positieve lijn wordt in ‘You Still Amaze Me‘ doorgezet. Leunend op elementen uit de tekst van ‘Amazing Grace‘ verbaast Rebecca zich erover wat God voor haar heeft overgehad om haar te genezen en heel te maken. Dat is nou ‘The Kindness of Our God‘, waarin de drums alle aandacht krijgen en op keyboard een prachtige (ierse) fluit wordt gecreëerd. In dat lied moet Rebecca trouwens fors hoge tonen pakken en dat maakt ook dit lied prachtig. Dat geldt ook voor het lied ‘Almighty God‘ (de cover van One Sonic Society), waarin drums en stevige gitaren de stem van Rebecca mooi ondersteunen. God heeft voor ieder een plek, waar hij of zij tot rust kan komen en pijn en verdriet mag vergeten. Als beeld voor die plek wordt een rivier gebruikt (die blijft stromen en nooit hetzelfde is) waar God aanwezig is.

Door de pijn heen blijft het oog dus lofprijzend op Jezus en op Zijn toekomst. Dat wordt nog eens met een variatie op ‘[And Yet] I Will Praise You‘ benadrukt in het stevige nummer ‘You Hold Me Now‘ en via dat verlangen komen we aan het einde van de plaat met het nummer ‘You Make Everything Beautiful‘ toch weer terug bij vandaag. Want het is nog niet zover! Soms helpt het om dingen te accepteren en te veranderen wat veranderd kan worden (en niet meer dan dat!). In dat rustige lied bidt Rebecca om wijsheid om op de juiste momenten actie en acceptatie af te wisselen.

Het zal nieuw worden, maar dat kost tijd! God kan schijnen door mijn zwakheid en ik mag schuilen bij Zijn kracht. Daarmee vormt ‘You Make Everything Beautiful‘ een tekstueel krachtige en muzikaal rustige afsluiting van een mooie plaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.