Xnoizz Flevo Festival 2009 – Optreden Newsboys

XNoizz Flevo Festival 2009

Laten we het erop houden dat het gewoon wennen was. Michael Tait is geen Peter Furler en als je het concert van precies twee jaar daarvoor met het afsluitende optreden van Newsboys op Flevo 2009 vergelijkt, dan vallen gewoon een aantal dingen op; vooral de verschillen.

Laat ik het toch gewoon zeggen, zoals ik het voelde: het voelde niet goed in eerste instantie. Maar dat had ik meer gezien. Recent bekeek ik bijvoorbeeld ‘Sola Scriptura & Beyond’ van Neal Morse met Nederlandse band. Je zag het gewoon: die moeten nog aan elkaar wennen. Dit is nog niet natuurlijk. Maar in de nummers daarna merkte je er niets meer van dat Neal Morse en deze band nog nooit samen hadden gespeeld. Wat een vuur en wat een passie. Zoiets hoopte ik bij Newsboys ook. Gewoon even wennen en daarna komt het goed.

Op sommige momenten leek dat inderdaad te gebeuren. De klassieker ‘He Reigns’ (en laten we vooral vaststellen dat dat gewoon zo is: He Reigns) was mooi en precies goed uitgevoerd. Wat is het toch elke keer heerlijk om God te laten weten dat ik vind dat Hij regeert! Helemaal af; niet meer aankomen, dacht ik op dat moment.

Op een ander moment ontwikkelde zich een visuele kopie van U2 in het centrum van het podium. De samentrekking van de band met uitgeklede instrumenten was een gouden vondst. Maar ja, U2 heeft uren tot zijn beschikking en Newsboys had maar een uurtje. Daardoor werden de nummers net te kort om te gaan swingen en echt aan te spreken. En als de boodschap was dat Newsboys nu ook een beetje DC Talk is, dan hadden ze die boodschap van mij wat langer uit mogen smeren; zoals bij Jesusfreak! Want dat spetterde wat mij betreft toch lekker van het podium af…

En daar zat waarschijnlijk precies de pijn in het optreden! De nummers van Newsboys zijn niet van Michael Tait, maar van Peter Furler (en zijn band). En op de éen of andere manier merkte je dat. Het echte vuur en de echte passie ontbreken nog! Maar na een aanvankelijk niet overtuigende start van Dance (‘like no other can see you’; en dat heb ik toch lekker gedaan….) maken de Newsboys dat nummer toch maar ff strak en goed dansbaar af. Dan sta je na afloop toch om je heen te kijken. Ik denk dat ik licht gegeven heb, maar dat moet je nog maar eens navragen bij de vrienden die toen om me heen stonden.

En toen – voordat Jesusfreak als toegift kwam – het mooie en door Tait prachtig gezongen lied ‘I Am Free’. Echt vrij ben ik nog niet, maar op dat moment waande ik me heel even in de hemel waar alles goed zal zijn. Hoe zal dat in het echies gaan?

Tenslotte Glorious – ergens halverwege het optreden? Ik weet het niet meer precies. Dat is een nummer om lekker mee te zingen (daar hoef je het niet voor te kennen). Zou je zo’n nummer kunnen verknallen? Ik weet het niet, maar Michael Tait en consorten deden het niet! Van mij hadden ze meer mogen uitvoeren van hun laatste CD. Maar ja, daar ging ik helaas niet over.

Weglopen van zo’n concert – zoals sommigen schreven op de website van Flevo Festival? Overdreven! Dat zijn vast metalheads geweest bij wie Newsboys het nooit goed zal doen. Bij elkaar genomen gaven Newsboys een klasse-optreden dat – ja, hoe kan het ook anders? – net ietsje minder was dan het spetterende optreden van twee jaar geleden! Wat dat betreft had het van mij ook omgedraaid mogen zijn: een iets minder belicht concert van Newsboys en een uitsmijter van Newworldson met het spetterende licht en spektakel dat nu bij Newsboys net iets overdone was.

Ondanks de kritische noten en het onaffe gevoel (misschien juist wel daarom), mogen ze van mij eerdaags voor een avondvullend programma opnieuw naar Nederland komen! Als het nodig is heb ik er zelfs een reisje naar Duitsland voor over. Laat ze maar komen, want ik ben ervan overtuigd dat Newsboys met Michael Tait het oude Newsboys kan evenaren; misschien zelfs wel kan overtreffen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.