Terry George – Hotel Rwanda

Terry George - Hotel RwandaNa Schindler’s List heb ik er lang en vaak aan getwijfeld: wie zou ik geweest zijn? Uit die film weet ik me naast de vele andere momenten dat kenmerkende moment op het balkon nog goed te herinneren. Beiden – Schindler en Amon Goeth – zijn ze stomdronken en vanuit de villa van Amon kijken ze uit over het kamp Plaszow. “Ik ben machtig, want ik beslis over leven en dood” brabbelt Goeth. “Weet je wat macht is? Dat je mensen genade kunt geven!” reageert Oscar Schindler iets gecontroleerder. Wie zou ik geweest zijn?

Als je andere films bekijkt, zou je er soms aan gaan twijfelen of er nog wel Schindlers zijn. En zelfs in het verhaal over Schindler vraag je je af, hoeveel het Schindler gekost zal hebben. Hij verdiende er tenslotte flink aan en heeft hij werkelijk gevaar gelopen?

In Hotel Rwanda wordt dat allemaal meer in perpspectief geplaatst. Ook deze film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Eigenlijk rolt Paul (Don Cheadle) er als Hutu (getrouwd met een Tutsi, Sophie Okonedo) een beetje in. Hij ritselt en regelt dingen, maar maakt onder de druk van de omstandigheden keuzes die hem ongemerkt tot een held maken. Als zijn leven in gevaar is, weet hij telkens de juiste toon te kiezen die maakt dat hij op het randje gered wordt. En met zijn eigen redding, redt hij de levens van 1.250 andere mensen (hoofdzakelijk Tutsi’s). Aan het begin van de film wordt er eigenlijk meer gedobbeld en komt hij toevallig in omstandigheden, waarin hij wordt opgescheept met feiten en problemen. Hij schat die problemen verkeerd in – soms met tragische gevolgen. Maar hoe verder de film zich ontwikkelt en hoe groter de druk wordt hoe bewuster je hem ziet kiezen voor de zwakke landgenoten die hij beschermt door zich het eigen vege lijf te redden.

Maar: zou ik in diezelfde omstandigheden de moed hebben gehad om dezelfde keuzes te maken? Ik zal het nooit weten. Films als deze houden me daarin scherp; houden me ook vlak bij de grond. Een aanrader dus.

BTW: En daar is t’ie dan weer, bebaard en in een kleine bijrol: Joaquin Phoenix. In deze film doet het jongste broertje het prima. Je twijfelt: ik ken die jongen ergens van! En ja hoor: nu eindelijk in een goede rol….

Dit bericht werd op 7 april 2009 geschreven door Karel J. van der Lelij
Onderwerpen: , ,
Categorieën: Film

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

https://lelij.com leeft op WordPress , het thema Adventure van Eric Schwarz en Mailchimp

https://lelij.com – Een blog van Karel J. van der Lelij

Altijd kritisch en betrokken