Your Story The Game – Het gat in de kerkelijke markt?

Afgelopen week was ik te gast bij BEEQ (http://www.beeqgamification.com/); een bedrijfje dat de laatste jaren onder leiding van Johan ter Beek serious games heeft ontwikkeld. Hoe kwam dat zo?

Al in mijn vorige gemeente heb ik meerdere malen gezien en gesignaleerd dat er bij de overstap van het ene sociale verband (de tienerclub bijv. voor 12-13 jaar) naar het andere (dezelfde club voor 14-15 jaar) mensen verdwijnen; die nog wel actief deelnamen binnen het ene verband, maar niet met de groep overstappen naar het logisch volgende gedeelte van hun loopbaan in de kerk. Misschien werd het elders gemeten, maar in de omgeving waarin ik actief was, werd het eerder ontkend dan onderkend.

Ik heb dat heel sterk ervaren toen ik zelf vanaf de jeugd overstapte naar het grote geheel van de kerk. Sociale verplichtingen vallen weg en het enige dat je nog gemeen hebt met de groep waarin je actief was, is de kerkdienst; waar je diezelfde groep elke week nog wel steeds tegenkomt. Hoewel: in het begin namen we banken in beslag en na jaren van gekookte kikker zagen we eindelijk onder ogen dat we nog met z’n vijven waren overgebleven van die hele groep. Symbolisch hebben we toen maar de deur achter ons gesloten en zijn we zelf ook stilletjes weg geslopen naar een andere kerk (Wim Dekker schreef er in 2009 twee boeiende artikelen over in de ‘Waarheidsvriend‘: ‘De kerk op een laag pitje‘ en ‘Kerk moet terug naar kern‘ over wat hij toen ‘De tussengeneratie‘ noemde).

Maar in die andere kerk is dat natuurlijk niet anders. Ook daar doorlopen kinderen, jongeren en volwassenen een vast stramien van Zondagsschool via de Jeugd naar de kerk. Meer dan bij onze oude gemeente komen er wel nieuwe mensen binnen in de kerk, maar ook voor hen ligt het vaste stramien klaar: via alfa en ontmoetingskring komen ze – als alles goed verloopt – in het grote geheel van de gemeente terecht; en voor je het weet zijn ze weer weg. Hoewel in een ontmoetingskring kenbaar wordt gemaakt dat veel van je wordt verwacht als je lid wordt van deze gemeente, blijft het vrijblijvend en kun je duiken. En mijn overtuiging (door ervaring wijs geworden) is: als je niet actief bijdraagt aan de kerk, biedt de kerk vaak onvoldoende toegevoegde waarde om er op de lange duur te willen blijven.

Gelukkig krijgt dit onderwerp in onze gemeente wel de aandacht die het verdient. Het heeft o.a. een plekje gekregen in het beleidsplan voor het volwassenonderwijs en ik ben blij dat ik daarover mee mag denken. Daarin kwam Your Story The Game (http://ystg.org) van BEEQ ook voorbij en na het enthousiaste verhaal van anderen was ik erg nieuwsgierig wat Your Story wellicht voor onze kerk zou kunnen betekenen.

Wat is Your StoryYour Story is een serious game dat in verschillende omgevingen gebruikt kan worden; op scholen en in kerken, maar ook tijdens trainingen en in de buurt. Your Story is een voorbeeld van gamification. Het is een app waarmee je in kunt schrijven voor missies die je uitvoert in de werkelijke wereld. Ondertussen zijn er heel veel van die missies opgenomen in Your Story en als organisatie kun je zelf eigen missies toevoegen aan The Game. Al die missies hebben op de één of andere manier te maken met de volgende thema’s (waarbij het eerste thema centraal staan en de andere 6 thema’s daar omheen cirkelen):

  • Identiteit; welk persoonlijke verhaal heb jij te vertellen over wie jij bent?
  • Bouw relaties: Hoe ga je om met diversiteit?
  • Doe recht: Hoe neem je verantwoordelijkheid in de maatschappij?
  • Draag zorg: Hoe ga je om met kwetsbaarheid?
  • Wees in balans: Hoe ga je om met tijd en hoe breng je daar ritme in aan (zie mijn blog over het boek van Marli Huijer over dit onderwerp)?
  • Sta open: Wat is je bron van inspiratie?
  • Leef gezond: Hoe zorg je voor lichaam en planeet?

De kracht van Your Story zit ‘m in mijn ogen naast de ordening rondom deze thema’s vooral in het concept van de mentor. Als je Your Story als organisatie inzet, kun je mentoren vragen om actief deel te nemen in The Game. Deelnemers kiezen hun eigen mentor en als mentor krijg je inzage in de activiteiten van die deelnemer, kun je met hem of haar communiceren via de app, missies aanmaken en/of toewijzen en stimuleren om verder te gaan. Vanwege de hybride vorm (een app die opdrachten geeft die in de echte wereld moeten worden uitgevoerd) zie ik mogelijkheden om zo’n Game in te bedden in de context van onze gemeente. Ik moet het natuurlijk eerst zien voordat ik het geloof en zomaar blind starten met het gebruik van een tool lijkt me ook geen goed idee, maar als de resultaten van verder onderzoek (bijv. naar persona’s; over wie hebben we het eigenlijk in onze gemeente?) passen bij wat Your Story aanbiedt, dan ben ik de eerste om het te willen proberen. Hoewel ik het niet precies kan benoemen, ben ik er langzamerhand van overtuigd dat BEEQ hier goud in handen heeft waarmee wij als gemeente ons voordeel kunnen doen.

Hoe dan ook hoop ik dat we de negatieve beweging van kerkverlating kunnen keren; niet omdat mensen perse bij ons kerkie moeten blijven, maar omdat ze in een gemeenschap worden gestimuleerd om over zingeving na te blijven denken. Daarbuiten telt vaak de waan van elke drukke dag, waarin geen ruimte is voor zingeving; waar geproduceerd moet worden en waarin tijd zo efficiënt en effectief mogelijk besteed moet worden. Overigens ben ik geen tegenstander van efficiëntie en effectiviteit; integendeel! Ik heb er zelfs een workshop voor ontwikkeld, waarmee ik mijn ervaring met dit onderwerp van de afgelopen jaren probeer te delen met mijn collega’s e.a.. Maar ik ben ook van mening dat het goed is om dagelijks alleen te zijn met God; om je regelmatig in een gemeenschap te bewegen waar productiviteit niet het enige is dat telt; om goede voornemens meer dan eens per jaar om te kunnen zetten in concreet handelen.

En als er al één plek is waar dat gebeurt dan zou dat toch de kerk moeten zijn? Maar niet iedereen voelt zich daar zonder hulpmiddelen zomaar thuis. Niet iedereen hoort de zingevingsvragen; als ze worden gesteld. Elk hulpmiddel dat mensen kan helpen om zich alsnog thuis te gaan voelen in onze van God uit helende gemeenschap zou ik graag willen omarmen. Elk instrument dat helpt om de zingevingsvragen verstaanbaar te maken in willekeurige mensenlevens is wat mij betreft het proberen waard. Your Story The Game voldoet aan die criteria en hoewel ik de app nog niet aan het werk heb gezien, heb ik er wel mooie verhalen over gehoord.

Het duurt nog even voordat we zover zijn; omdat we ook graag willen weten over wie we het hebben. Maar zoals ik Your Story nu heb leren kennen, lijkt het me een bruikbare app, waarmee ik m’n telefoon (en die van anderen) ook eens zinvol in kan zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.