Samen met Jezus bouw je aan een betere wereld voor de naasten die je liefhebt.
Tree photo created by jcomp – www.freepik.com

Tijdens Advent verlangen we naar een betere wereld, waarin Jezus voor iedereen zichtbaar wordt. Door Kerst heen verlangen we naar Zijn komst; als Zijn Koninkrijk definitief doorbreekt en zichtbaar wordt.

Om het met de titel van een boek van Tomáš Halík te zeggen: dat gaat Niet zonder hoop. Want laten we eerlijk zijn: als we alleen zien wat voor iedereen zichtbaar is – ook voor ons – dan zou je eraan gaan twijfelen; aan dat Koninkrijk dat er al is en nooit meer weggaat. Welnee; hoor ik overal om me heen zeggen. God bestaat niet. Kijk maar naar wat er om je heen gebeurt!

Jezus kwam om licht te brengen in deze wereld; het licht van de liefde waarover we in 1 Korintiërs 13 lezen. Zonder liefde gaat hoop verloren. Wie van Jezus houdt – meer dan van alles wat je hier beneden bindt – leert hopen op een toekomst die nooit meer stopt.

Ik heb nooit zoveel met Kerstmis gehad. Zo’n nietszeggende boom midden in je kamer en vooral verplichtingen en weinig tot je recht komen. Met Advent daarentegen heb ik wel wat. Want waar we met kerst door de bomen Jezus niet meer zien, vraagt advent uitdrukkelijk aandacht voor de komst van Jezus; voor de God die mens werd. Zo leefde dat in mijn hoofd, maar ik denk dat ik dat nog nergens op ‘papier’ geschreven heb. Toen iemand in onze gemeente vroeg of ik de overdenkingen voor een advent kalender wilde schrijven, hoefde ik daar dus niet lang over na te denken. En zie hierboven (en in twee vorige blogs op 6 en 13 december 2020) het resultaat.

Dit bericht werd op 20 december 2020 geschreven door Karel J. van der Lelij
Onderwerpen: , , , ,
Categorieën: Overdenking
Advent en hoop horen helemaal bij elkaar. Dat lijkt kwetsbaar, maar we denken niet voor niets terug aan de geboorte van Jezus: die kan niet meer worden terug gedraaid.
Tree photo created by jcomp – www.freepik.com

Advent en hoop horen bij elkaar, want met de geboorte van Jezus is er licht door de duisternis heen gebroken. Het is licht! Tom Wright schreef daar een mooi boek over: Verrast door hoop (als je verder wilt lezen: https://www.lelij.com/2014/04/verrast-door-hoop-deel-i/).

Advent en hoop breken door de duisternis heen naar het licht, maar je moet daar wel doorheen willen kijken. Het is net als na Kerst; als je in januari ook niet direct ziet dat het elke dag een klein beetje lichter wordt. En natuurlijk zou het een understatement zijn; als we zeggen dat Jezus bij zijn geboorte iets nieuws begonnen is. Dan zou het nog kunnen mislukken allemaal. Nee! Jezus heeft op die dag Zijn Koninkrijk op aarde gevestigd. Dat Koninkrijk is er en gaat nooit meer weg! We mogen er naar verlangen dat daar tijdens Advent nieuw licht op valt en we mogen eraan bijdragen dat dat licht ook in de levens van andere mensen binnendringt; die nu nog in donkerte leven (Matteüs 4:12-17).

Ik heb nooit zoveel met Kerstmis gehad. Zo’n nietszeggende boom midden in je kamer en vooral verplichtingen en weinig tot je recht komen. Met Advent daarentegen heb ik wel wat. Want waar we met kerst door de bomen Jezus niet meer zien, vraagt advent uitdrukkelijk aandacht voor de komst van Jezus; voor de God die mens werd. Zo leefde dat in mijn hoofd, maar ik denk dat ik dat nog nergens op ‘papier’ geschreven heb. Toen iemand in onze gemeente vroeg of ik de overdenkingen voor een advent kalender wilde schrijven, hoefde ik daar dus niet lang over na te denken. Zie hierboven (en in een vorige blog op 6 december 2020 en en een latere blog op 20 december 2020) het resultaat.

Dit bericht werd op 13 december 2020 geschreven door Karel J. van der Lelij
Onderwerpen: , , , , , ,
Categorieën: Overdenking
Adventus tijdens de donkerte voor Kerst
People photo created by LugueStock – www.freepik.com

Het Latijnse Adventus betekent letterlijk komst; de komst van Jezus in de kribbe, maar ook Zijn komst waar we nog steeds naar verlangen. Maranatha (1 Korintiërs 16 : 21 – 24)!

Tijdens Adventus wordt het elke dag een beetje donkerder. Maar door die donkerte heen durven we vooruit te kijken naar Kerst. Want we geloven dat het na Kerst – nog steeds, als je het wilt zien – elke dag een beetje lichter wordt. Daarmee is Advent het feest van hoop.

Maar is dat wel zo? Want je zou er toch moedeloos van worden als je kijkt naar wat er allemaal gebeurt; van Corona tot eenzaamheid en moord? Je zou er toch cynisch van worden! De schepping (met ons erbij) ziet er – niet voor niets – reikhalzend naar uit dat openbaar wordt wie Gods kinderen zijn; te beginnen bij de zoon van God. De schepping heeft hoop gekregen (lezen we in Romeinen 8 : 18 – 27), omdat ze hoopt op bevrijding.

Ik heb nooit zoveel met Kerstmis gehad. Zo’n nietszeggende boom midden in je kamer en vooral verplichtingen en weinig tot je recht komen. Met Advent daarentegen heb ik wel wat. Want waar we met kerst door de bomen Jezus niet meer zien, vraagt advent uitdrukkelijk aandacht voor de komst van Jezus; voor de God die mens werd. Zo leefde dat in mijn hoofd, maar ik denk dat ik dat nog nergens op ‘papier’ geschreven heb. Toen iemand in onze gemeente vroeg of ik de overdenkingen voor een advent kalender wilde schrijven, hoefde ik daar dus niet lang over na te denken. Zie hierboven (en in latere blogs op 13 en 20 december 2020) het resultaat.

Dit bericht werd op 6 december 2020 geschreven door Karel J. van der Lelij
Categorieën: Overdenking

https://lelij.com leeft op WordPress , het thema Adventure van Eric Schwarz en Mailchimp

https://lelij.com – Een blog van Karel J. van der Lelij

Altijd kritisch en betrokken